Betaal geen onroerende voorheffing op uw vastgoed

Als je een leegstaande winkel renoveert tot een woning zou het in de toekomst makkelijker moeten zijn om een vrijstelling te verkrijgen van onroerende voorheffing.

De Vlaamse minister van financiën Bart Tommelein (Open VLD) stelt voor om de vrijstelling van de onroerende voorheffing te versoepelen.
Er wordt aan een ontwerp gewerkt waar die vrijstelling ook zou gelden voor appartementen boven winkels, om zo de leegstand in de kernwinkelgebieden aan te pakken.

Aan welke voorwaarden moet je voldoen om van die vrijstelling te genieten? Zijn er gevallen waar u als particuliere eigenaar helemaal geen onroerende voorheffing moet betalen?

  • Het verbouwen van een winkel tot een woning

De reeds bestaande vrijstelling is voor het omvormen van een kleine handelszaak tot een woning. Klein betekent een maximale vloeroppervlakte van 15 are waarvan de helft moet gebruikt worden voor een handelsactiviteit die een inschrijving in het handels- of ambachtsregister vereist. Er is geen kans op vrijstelling als het pand gebruikt wordt voor de uitoefening van een vrij beroep zoals geneesheer, advocaat, accountant of notaris. U moet dus een geldige bouwvergunning kunnen voorleggen voor de werken die uitgevoerd zijn, of een attest van de gemeente kunnen voorleggen waarin staat dat u geen bouwvergunning nodig had om de werken uit te voeren.

  • Het renoveren van een verwaarloosde of onbewoonbare woning

Staat u als eigenaar op de lijst van verwaarloosde, onbewoonbare of ongeschikt verklaarde woningen en renoveert u die woning met een geldige bouwvergunning zodat ze weer bewoonbaar wordt, dan wordt u vijf jaar lang belast op het oude kadastraal inkomen. U betaalt dus nog steeds onroerende voorheffing, maar op een lagere basis. Concreet gaat het over een uitstel van vijf jaar op het nieuwere en hogere kadastraal inkomen.

Panden die enkel op de lijst van leegstand voorkomen vallen erbuiten. U moet dus steeds de vrijstelling aanvragen met een specifiek formulier.

  • Energiezuinige woning

Wie energiezuinig bouwt moet vijf jaar lang geen onroerende voorheffing betalen. Alles hangt dus af van uw E-peil. Het E-peil vastgelegd in het energieprestatiecertificaat. De eisen om de vrijstelling te verkrijgen zijn de laatste jaren enorm verstrengd.

Nieuwbouw:

Een bouwaanvraag vanaf 2016 mag een E-peil van maximaal E-20 hebben om 100 procent vrijstelling te genieten. Een E-peil van E-30 wordt beloond met een vrijstelling van 50 procent op de onroerende voorheffing.

Ingrijpende energetische renovaties:

De ‘ingrijpende energetische renovatie’ is een renovatie waarbij de technische installaties volledig worden vervangen en minstens 75 procent van de bestaande en nieuwe buitenschil worden (na)geïsoleerd.

Voor bouwaanvragen vanaf 1 oktober 2016 krijgt u 50 procent vermindering als het E-peil ten hoogste E-90 bedraagt. Is het E-peil ten hoogste E-60 dan bedraagt de vermindering 100% van de onroerende voorheffing.

  • Lokalen voor jeugdbewegingen

Er is een automatische vrijstelling voor vastgoed die gebruikt wordt door jeugdverenigingen of voor jeugdtoerisme.

Boekenlegger op de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.